Viikon teko #6 – Tavoittele potentiaalia

Kirjoittaja Tommi Merelin 13.03.2017

Sillä, mitä hakija on aiemmin tehnyt ei ole niin paljon väliä kuin sillä, mihin hän kykenee tulevaisuudessa.

Boy_laugh_www.jpg

Motivoitunein työntekijä kokee kehittyvänsä työssä, jossa on tarpeeksi haasteita. Hänet pitäisi siis palkata tehtävään, jota hän ei vielä ihan täysin osaa. Tarvittavat taidot voi aina opetella, mutta ihmisen persoonaa, ja varsinkin motivaattoreita on vaikeampi muuttaa. Motivaation, innostuksen ja ambition löytäminen hakemusteksteistä tai ansioluetteloista, jotka iloisesti sekoittuvat keskenään hakemuspinossa ja rekrytoijan muistissa, ei ole helppoa. 

Jo työpaikkailmoituksen luontivaiheessa kannattaa määritellä, minkä bisnesongelman uusi työntekijä tulee ratkaisemaan, eikä sitä mitkä työtehtävät hänen tulee osata. Ilmoitus tulee luoda aidosti olennaisten tarpeiden pohjalta. Tietenkin perusosaamisen pitää olla riittävällä tasolla, mutta detaljeihin ei pidä tarttua.

Tee työnhausta aito vuorovaikutteinen keskustelu, älä pelkkää rasti-ruutuun -harjoitusta.

Menneisyyteen tuijottaminen saattaa myös poistaa hakuputkesta ne työnhakijat, jotka ovat vaihtamassa uraa. Uranvaihtajat ja seuraavaa haastetta etsivät saattavat olla kuitenkin niitä parhaita hakijoita. He ovat kaikista innostuneimpia uusista haasteista, ja jos hakemus on tullut juuri tarjoamaasi tehtävään, ei tätä hakijaa kannata päästää haastattelematta lähtemään.

Yksi keino päästä nopeammin kiinni hakijan persoonaan on käyttää videota ensimmäisen kierroksen haastatteluissa, tai vielä parempi jos videota käyttää jo hakuvaiheessa. Esitetty videohaastattelukysymys voi myös olla jotakin tavallisuudesta poikkeavaa. Voit esimerkiksi ottaa mallia Carey Smithiltä:  “I don't care, really, that sales increased 30 percent under your watch. But I might be interested in a challenge you faced head-on that taught you something, even if it was just repairing the transmission on your Triumph TR3.”

Seuraavalla kerralla kun avaat rekrytoinnin, luo työpaikan kuvaus, tee ilmoitukset ja käy haastattelut työnhakijan motivaatio ja tulevaisuuden potentiaali painopisteenä. Älä tuijota menneisyyttä, vaan painota kaikessa tekemisessä tulevaisuutta. Sillä, mitä hakija on aiemmin tehnyt ei ole niin paljon väliä kuin sillä, mihin hän kykenee tulevaisuudessa. Olen varma että näin palkkaat parempia työntekijöitä vähemmällä vaivalla.

Aiheet: Rekrytointi, Video, hakijakokemus