Onnellisuuden yhtälö – 3 soveltamistapaa työelämässä

Kirjoittaja Carla Suominen 14.12.2017

Marraskuisen HRx-tapahtuman viimeisessä keynote-puheenvuorossa Google X:n Chief Business Officer Mo Gawdat kertoi kehittämästään onnellisuuden yhtälöstä. Miten Gawdatin oppeja voisi soveltaa työelämässä?

Onnellisuuden yhtälö Mo Gawdatin mukaan (kuva lainattu www.solveforhappy.com).

Suurin virhe onnellisuuden tavoittelussa on se, että sitä aletaan ylipäätään etsiä. Gawdatin mukaan ulkopuolelta tulleet odotukset ovat harhauttaneet meidät kuvittelemaan, että onnellisuus on kovan työn tulos. Tosiasiassa se on synnynnäinen piirre, joka katoaa ulkoisten paineiden myötä kauemmaksi meistä. Mikäli jokin asia ei tapahdu niin kuin olemme odottaneet tai ennakoineet, vaan on konfliktissa odotustemme kanssa, syntyy onnettomuutta. Sen vuoksi ulkoisia paineita on karsittava tietoisesti ja meidän täytyy käskeä aivojamme ajattelemaan positiivisesti. Onnellisuus löytyy kaikkien ulkoapäin asetettujen paineiden alta, meidän default-asetuksesta.

"Ulkopuolelta tulleet odotukset ovat harhauttaneet meidät kuvittelemaan, että onnellisuus on kovan työn tulos." 

Onnellisuuden yhtälö kolmesta eri näkökulmasta

Miten Gawdatin oppeja soveltaisi työelämässä? Pohdin asiaa kolmesta eri näkökulmasta  työnhaku, kollegoiden välinen vuorovaikutus ja johtaminen. Yhteinen tekijä näissä kaikissa kolmessa suhteessa on esimerkiksi toimiva kommunikaatio ja toisen osapuolen huomioiminen. Niiden avulla osapuolten odotukset pysyvät realistisella tasolla ja kummankaan osapuolen onnellisuuden taso ei missään kohtaa merkittävästi järky. 

1. Työnhakijoiden onnellisuuden ylläpitäminen 

Viestimällä työnhakijoille rekrytointiprosessin etenemisestä pidät huolen siitä, että työnhakijoiden hakijakokemus säilyy plussan puolella ja etteivät he ainakaan menetä hermojaan yritykseenne ja toimintaanne. Työpaikasta tulee myös kertoa totuudenmukaisesti, jottei hakija koe missään vaiheessa tulleensa huijatuksi. Kaikkia epäkohtia ei tarvitse peitellä, vaan voi myös kääntyä eduksenne kertoa niistä rehellisesti. Tästä voit lukea lisää pieniä vinkkejä siihen, miten voit ylittää hakijoidesi odotukset.

On tärkeää tietää mitä työnhakijanne ajattelevat työnhausta ja mitä he odottavat työnhakuprosessilta. Lataa siis meidän työnhakijakyselymme tutkimusraportti, niin osaat suhteuttaa toimintasi vastaamaan hakijoiden odotuksia.

2. Kollegoiden välinen yhteisymmärrys

Kertomalla kollegoillesi esimerkiksi omista työtehtävistäsi ja aikatauluistasi, voivat kollegasi ennakoida mitä milloinkin tapahtuu ja sen pohjalta suunnitella oman aikataulunsa. 

Lisäksi yksinkertainen kuulumisten kysely ja kuunteleminen on tärkeää. On meidän kaikkien tehtävä osallistua työhyvinvoinnin lisäämiseen työpaikallamme. Siinä on lopulta kyse pienistä teoista.

3. Onnellisuuden yhtälö & johtaminen

Johtajan puolestaan on tärkeää kertoa mitä yritykselle laajemmassa mittakaavassa kuuluu ja pitää kaikin puolin alaiset luupissa mukana ja vaikuttamassa yrityksen asioihin. Liialliset paineet työnantajalta eivät myöskään ole suositeltavia. Kaikilla työntekijöillä on oma sietokyky ja kestävyys, ja heidän onnellisuutensa riippuu siitä, miten he reagoivat odottamattomiin tilanteisiin. Sen vuoksi sinun tulee myös tuntea työntekijäsi hyvin. Odottamattomien tilanteiden minimointi on se, mihin voit esimiehenä jonkin verran vaikuttaa.

"Hyvä johtaja ymmärtää, että hän on tulosten lisäksi vastuussa ihmisistä, jotka tekevät tuloksen", sanoo Tuomas Haapsaari, jonka blogikirjoituksesta voit lukea lisää vinkkejä onnellisten työntekijöiden johtamiseen.

Tehosta toimintaanne onnellisuuden yhtälön avulla

Joku saattaa väittää, ettei töissä tarvitse aina olla onnellinen. Ei tarvitsekaan, mutta sitä kannattaa silti yrittää tavoitella, etenkin kun se voi olla suhteellisen helppo saavuttaa. Onnellinen työntekijä on sitoutuneempi työhönsä ja yritykseensä, sillä hän voi siellä hyvin eikä kohtaa siellä suuria konflikteja. Parhaimmillaan voit siis vaikuttaa ympärilläsi olevien ihmisten onnellisuuden tunteeseen, joka puolestaan tekee heistä tyytyväisempiä, motivoituneempia ja tehokkaampia. Gawdatin teorian mukaan onnellisuuteen ei tarvita paljon erilaisia etuja ja materiaa, vaan riittää että elämä sujuu odotusten mukaan. Sitä ei kannata horjuttaa.

"Voit parhaimmillaan vaikuttaa ympärilläsi olevien ihmisten onnellisuuden tunteeseen, joka puolestaan tekee heistä motivoituneempia ja tehokkaampia." 

“Remove the parts that make you unhappy, and what is left is happy”, sanoo Gawdat. Helpommin sanottu kuin tehty. Mutta otettuasi nämä asiat huomioon olet askelta lähempänä. Gawdatin tuore kirja on oiva lahja itsellesi joulun välipäivien ajankuluksi, tai joululahjaksi vaikka kollegalle. Kirjan pääset tilaamaan esimerkiksi täältä. Gawdatin puheenvuoron jälkeen laitoin itse kirjan tilaukseen.

 

Lataa alta työnhakijakyselymme tutkimusraportti, ja saat kattavaa pohjatietoa miten voit kehittää toimintasi vastaamaan hakijoiden odotuksia!

 Rekrytoinnin Tila 2017 – Tutkimusraportti

 

Aiheet: Johtaminen, yrityskulttuuri, Työnantajakuva, hakijakokemus, HR