Musta perjantaikaan ei ole syy luovuttaa - Jari Pitkälä

Kirjoittaja Jari Pitkälä 25.11.2016

Musta perjantaikaan ei ole syy luovuttaa.png

Elettiin vuotta 1999 ja Baronan alkutaipaletta. Tuona perjantaina Baronan toimistolla oli kolme henkilöä töissä ja asiakkailla tasan nolla. Tilauskanta oli hyytynyt.

 

Jokainen minkä tahansa laskuopin omaava ymmärtää, että liikevaihtoa ei tuolloin kertynyt laisinkaan. Firma oli tuolla vauhdilla kuihtumassa kokoon ja musta perjantai oli saamassa uuden uhrinsa. Oli valinnan paikka. Joko taistellaan tai luovutetaan.

 

Heikkilän Kari tarttui luuriin ja soitti eräälle asiakkaalle, työmaalle, rakennuskoppiin. Mestari vastasi. Ääni möreänä Kari myi kaksi miestä keikalle seuraavalle viikolle keikalle. Päätti lähteä sinne itse ja hankki työkaverin, liikevaihto lähti nousuun! Samaan aikaan Baronan perustajat soittivat työmaita läpi luuri kuumana ja myivät miehiä erilaisiin rakennuspuolen tarpeisiin. Siinä oli yrityksen osaaminen pelissä, Barona oli keskittynyt tuolloin rakennuspuolen henkilöstöpalveluun.

 

Ei luovuteta

Suunta ja fokus oli selvänä: liikevaihtoa oli saatava ja haastatellut ihmiset töihin. Tuosta nousee tähän hetkeen niin minulle kuin sinulle, arvokas lukijani, täydellinen viesti: fokus kirkkaana ja suunta selvänä voit nousta tilanteesta kuin tilanteesta ylös, armottomalla työllä, itseään säästämättä. Tinkimättömällä asenteella ja asiakas keskiössä lähti tuona vuonna Barona nousuun mustan perjantain jälkeen.

 

Haluan vielä korostaa asiakasnäkökulmaa. Barona ei olisi tänäkään päivänä mitään ilman asiakkaita. Vaikka kuinka kliseiseltä tuo asia kuulostaa, on se täyttä armotonta arkea. Jokainen asiakas on erilainen, jokainen kohtaaminen vie asiakassuhdetta johonkin suuntaan. Meillä kohtaajilla on päätösvalta, kuinka toimimme. Sitä kannattaa pohtia. Sitä suuntaa. 

 

Takaisin meidän perjantaihin, jota kollegat elivät. Seuraavia vuosia varten jäi monta oppia tuosta hetkestä, joista elämme tänäänkin: asiakkaan kanssa kannattaa olla aina tekemisissä, mitä monenlaisin tavoin - myymälläkin. Vain sitä kautta liikevaihtoa voi syntyä!

 

Tänään on tärkeää muistella vanhoja asioita, mutta samalla katsoa tiukasti eteenpäin. Aina voit luovuttaa, joka päivä ja joka hetki.

 

"Musta marraskuu on kohta takana. Pimeyttä tässä maassa luonnonkin puolesta riittää, mutta maailman ihanin asia on taistella sitä vastaan ja laittaa itsensä likoon fokus mielessä."


Totean näin lapsellisena jouluihmisenä, että kohta voi juhlia, mutta nyt ei kannata luovuttaa. Ennen kuin päivä päättyy, otetaan vielä yksi asiakaskohtaaminen. Nyt!

 

Iloa päivään!

 

Aiheet: Johtaminen, yrityskulttuuri