Valtteri Karjula: Kuinka yrityskulttuuri näkyy arjessasi?

Kirjoittaja Valtteri Karjula 27.09.2016
Seuraa minua:

Kuinka_yrityskulttuuri_nakyy_arjessasi-Valtteri_Karjula.png

Yrityskulttuuri muodostuu yleensä yrityksen rakentamisvaiheessa, tiettyjen henkilöiden näkemän, tekemän ja kokeman perusteella. Yrityskulttuuri lähtee siis muodostumaan automaattisesti kaikessa hiljaisuudessaan, heti ensimmäisestä päivästä lähtien.


Yrityksen alkuvaiheessa mukana olevat ihmiset jakavat usein samat arvot, joten "pöhinä" (lue yrityskulttuuri) tarttuu ja sitä on kaikkien tekijöiden helppo vaalia. Yrityskulttuurista muodostuu nopeasti vaikuttava pohja, jonka varaan niin hädän kuin hyvän hetkellä käännytään. Yrityskulttuuri on bensiini, jonka voimalla yritys toimii. Huomattiin sitä tai ei.

 

"He, jotka eivät tunne historiaa, ovat tuomittuja toistamaan sitä."

 

Kaikilla on yrityskulttuuri

Isä, poika ja peräkärry tyyppisissä yrityksissä, yrityskulttuurista ei välttämättä vielä tietoisesti puhuta. Se vaikuttaa kaiken aikaa siellä taustalla, mutta prioriteeteissa sen yli ajavat vielä vahva tekeminen, hiljainen tieto ja perimä. Yrityskulttuuri kuitenkin välittyy jo tuolloin, sillä jokainen sivustaseuraaja tekee oman päätelmän isän, pojan ja peräkärryn toiminnasta. Vasta organisaatioiden kasvaessa, yrityskulttuuria aletaan tunnistamaan ja sen eteen aletaan tekemään täsmällistä työtä. 

En tiedä, kumpi yleensä laittaa yrityksen yrityskulttuurin vaa'an alle ja aiheeseen herätään; yrityksen kasvu vai ns. huonontunut ilmapiiri. Kerta toisensa perään, yrityskulttuuri rakennetaan sen ympärille, millaista eloa ja oloa yrityksen alkuvaiheessa on ollut. Silloin yrityskulttuuri kytkeytyy vääjäämättömästi ensimmäisiin tarinoihin ja kokemuksiin. Tässähän ei sinänsä ole mitään väärää ja sitä tukee sanonta: "ei unohdeta sitä, mikä meidät alunperin menestyksekkääksi teki".

Kuitenkin uuden työntekijän kohdalla tämä voi käydä ongelmalliseksi silloin, kun yrityskulttuuri ei itsessään ole riittävän voimakas imaisemaan uutta tulijaa mukaan, ja nimenomaan siihen alkuperäiseen tarinaan. Tällä tarkoitan sitä, että yrityskulttuuria ja tarinaa näytetään paljon enemmän menneessä valossa kuin siinä, mitä tämä sama voisi tulevaisuudessa meille tarkoittaa.

Toivon mukaan tarina aina jatkuu, joten ennen kaikkea uusien tulijoiden kohdalla pitäisi miettiä, kuinka he voisivat omalla panoksellaan päästä mukaan tarinaan sekä jatkaa sitä?

 

Millaiseksi minä miellän yrityskulttuurin?

Yrityskulttuuri on todella paljon muutakin kuin puheet siitä. Miellän yrityskulttuuriksi kaiken sen, mitä näen silloin ensimmäisen kerran avatessa jonkun yrityksen oven. Jossain paikoissa tekisi mieli välillä käyttää hengityssuojaimia, sillä joskus ilmapiiri ja yrityskulttuuri saattavat olla niin saastunutta, että se käy uuden tulijan terveyden päälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kyseisen yrityksen kulttuuri olisi jollakin tavalla väärä. Se vain sattuu herättämään uudessa tulijassa ihmetystä ja ehkä ahdistusta.

Yrityksen oman toiminnan kannalta hengityssuojaimia kaipaava yrityskulttuuri saattaa olla tehokasta ja toimivaa. Täten rekrytoinnin tehtäväksi jää yhdistää työntekijä hänelle sopivaan yrityskulttuuriin. 

Yrityskulttuuri on todella vahvasti sidottu toimintaan ja tekemiseen. Se ilmenee kohtaamisissa, asenteissa, ilmeissä, hajuissa jne. Minulle henkilökohtaisesti yrityskulttuuri ei tarkoita pikkujouluja, ilmaisia lounaita tai nurkassa lojuvaa Play Stationia. Totta kai se on myös osaltaan sitä, mutta näistä molemmista listoista voi päätellä, kuinka todella vaikea yrityskulttuurin johtaminen oikeasti on. Yrityskulttuuri ei ole mikään ennalta määrätty asia, tai jokin sellainen, että tiettyä kaavaa noudattamalla se tulee automaattisesti hyväksi.

 

"Yrityskulttuuri on hengitettävää ilmaa, siinä missä happikin."

Miellän yrityskulttuurin yrityksen sisällä olevien henkilöiden yhteenlasketuksi summaksi. Voin mitata yrityskulttuuria sillä, pystynkö vaikuttamaan omaan sekä muiden työhön maksimaalisesti minun kannaltani? Tämä maksimaalisesti tarkoittaa sitä, että kaikilla meillä on mahdollisuus vaikuttamiseen ja asioiden eteenpäin viemiseen OMAN osaamisen, kypsyyden ja taitojen mukaisesti. Jos huomaan jonkun kehitettävän asian, sanon siitä ja asialle tehdään jotakin. 

Parhaissa yrityksissä näin toimitaan, ja silloin ei kyse aina ole konkreettisista teoista vaan työntekijän omasta henkilökohtaisesta tunteesta. Huippu yrityskulttuuri pystyy tarjoamaan jokaiselle työntekijälle tuon tunteen, joka mahdollistaa heidän osallistumisen omaan työhön sekä yrityksen yhteiseen päämäärään. Mitään muuta ei kai välttämättä yrityskulttuuria luotaessa tarvita?

Katso webinaaritallenne, kuinka tekoäly auttaa rekrytoijaa rakentamaan parhaan ja sopivimman tiimin.

webinaaritallenne: Kuinka tekoäly helpottaa rekrytoijan arkea?

Aiheet: Johtaminen, yrityskulttuuri, Työnantajakuva