Innostunut töitään luettelee – Rekrytoinnin Tehoaamun kooste

Kirjoittaja Valtteri Karjula 09.05.2017
Seuraa minua:

Minulla oli kerinnyt jo tulla ikävä Rekrytoinnin Tehoaamuja. Onnekseni Jelppin kolmas tehoaamu pidettiin tänä aamuna Holiday Innin tiloissa ja Tehoaamun toisena järjestäjänä toimi RecRight. Satapäistä yleisöä viihdytettiin Barona Groupin yhteisön sisältä löytyvillä puhujilla sekä heidän lisäksi golfviheriöiltä tutulla Timo Rauhalalla.

Esiintyjat_tehoaamu-1.jpg

Rekrytoinnin kulttuuri vai kulttuuriin rekrytointi?

Tehoaamun aloitti teknologiayhtiö Wunderdogin toimitusjohtaja Mika Viskari. Mikan puheenvuoron ydin kiteytyi heti alkuun, jossa hän kertoi luovan teknologiayhtiön tiimin rakentamisessa olevan paljon samaa kuin joukkueurheilussa. Mika asetti HR-ammattilaisten pohdittavaksi kysymyksen, pitääkö aina palkata kovin tähtipelaaja vai voisiko yritys kasvattaa itse sellaisen?

Mikä on tärkeää rekryprosessissa?

Mika oli laatinut hyvin konkreettisen rungon sille, miten Wunderdog omassa arjessaan toteutti rekrytointiprosessia. Kaikki kiteytyi näihin kymmeneen teesiin ja niiden läpivientiin.
 1. Aloita kulttuuri mielessä
 2. Meidän arvolupauksemme ehdokkaalle
 3. Tunnista tiimiin tarvittavat ominaisuudet
 4. Miksi juuri me?
 5. Älä painosta tai hiillosta
 6. Tarjoa kahvia
 7. Ole avoin ja rehellinen
 8. Tapaa tiimi
 9. Varmista intohimo
 10. Pidä se minkä lupasimme.

Kun asiaa ajatellaan niin kuin Mika rekrytointia ajattelee, yritys rekrytoi tulevaisuuden tekijöitä omaan kulttuuriinsa. Silloin itse rekrytointiprosessi on helppo ulottaa myös osaksi perehdytystä. Prosessin aikana saatua tietoa halutaan hyödyntää työsuhteen aikana ja perehdytyksen sijaan luodaan henkilökohtainen kehityssuunnitelma, jonka tehtävänä on varmistaa kulttuurin toteutuminen jokaisen uuden henkilön kohdalla.

Laatu ei ole sidonnainen henkilön kokemukseen, vaan laatu on yksilön tapa toimia.

Johda kulttuuria ja menesty

Mikan jälkeen lauteille hyppäsi Mia Aspegrén Momentousilta. Mia kertoi kurkistavansa meitä johdon suorahaun hämyisten verhojen takaa. Yleisesti ottaen digitalisaatio on nostanut suorahaun määriä ja tällä hetkellä Suomessa on n. 126 suorahakuyhtiötä, joista yhtenä toki Mian edustama johdon suorahakuihin erikoistunut Momentous. 

Kannustaisin ponnistelemaan sen eteen, että saatte itse kiinni omasta kulttuuristanne. 

Mia viittasi esityksessään alankomaalaisen kulttuurintutkija Geert Hofstedenin malliin, jonka innoittamana Momentous oli jalostanut omakohtaisen mallin auttamaan heidän työtänsä. Mallissa oli kahdeksan eri dimensiota ja tällöin mallia muovattaisiin kunkin yrityksen omaan kulttuuriin sopivaksi ja sen näköiseksi. Ennen rekrytointia kaikkein olennaisinta aina oli saada selville, mikä on yrityksen oma tavoitetila? 

Momentous_malli.jpg

Kuinka ohjata suorahaku oikeaan?

 • Kulttuuri
 • Toimintatapa
 • Johtaminen
 • Osaaminen
 • Motivaatio

Miten tunnistaa potentiaalin? 

Tehoaamun viimeisenä puhujana oli meille Baronalaisille tuttu golf-valmentaja Timo Rauhala. Timon kiteytys oli se, että menestyjän erottaa se, mikä on yksilön kyky olla tilanteessa. Kyse on silloin siitä, että kauanko yksilön keskittyminen ja fokus säilyvät yhdessä sovitussa tehtävässä? Yksilöltä vaadittiin tämän lisäksi kolme ominaisuutta; innostus, intohimo ja luovuus.

Onko sinulla paskansietokykyä vai ei? Jos ei, älä lähde huippu-urheiluun mukaan.

Liiderin merkitys ja terve yhteisö

Timon oppeja pystyi hyödyntämään työelämässä siten, että uudet työntekijät pyrkivät tunnistamaan terveitä yhteisöjä ja he haluavat niihin töihin. Timo lateli suoraan oppimiaan asioita urheilusta, ja kertoi urheilussa rakastettavan kurittomia kavereita. Tärkeää on löytää itsekurin tasapaino, sillä ihmiset tyypillisesti ponnistavat joko kontrollin tai luovuuden lähtökohdista.
Ajattelemista ja pelaamista ei voi tehdä samaan aikaan. 

Timo kertoi lopuksi pelaajan kehityskaaressa olevan paljon samaa kuin yksittäisen ihmisen työelämässä. Nälkäinen nuori pääsee ensimmäiseen tavoitteeseen esimerkiksi 20-vuoden iässä ja siitä hänelle alkaa 2–4 vuoden matka kohti huippua. On ymmärrettävä, että vasta tämän jälkeen alkaa vasta peliura!

Tämän pelaajan tai yksittäisen työntekijän matkan ymmärtäminen on avainasia kehittyneiden ja oppivien työntekijöiden potentiaalin lunastamiseen. Tarvitsemme tähän yhteispeliä, parempaa johtamista ja ennen kaikkea puoleensa vetävää ja kannustavaa kulttuuria.

Kiitos Jelpp ja RecRight tämän aamuisesta ja harmittelut palohälyttimelle, joka äänekkyydellään ajoi meidät pihamaalle heti tapahtuman jälkeen. Jäämme odottelemaan seuraavaa Rekrytoinnin Tehoaamua uusilla aiheilla! 

Aiheet: yrityskulttuuri, Työnantajakuva, Rekrymarkkinointi, hakijakokemus