Hyvä johtaja luo onnistumisen ilmapiirin

Kirjoittaja Tuomas Haapsaari 21.11.2016

Johtaja ei ole vastuussa vain tuloksista, vaan ihmisistä jotka tekevät tulokset.png

Olen kuunnellut viimepäivinä paljon Simon Sinekin ajatuksia johtamisesta. Hieno mies, pakko sanoa.

 

Sinek korostaa johtamisopissaan ihmisten johtamisen tärkeyttä. Hän toteaa usein, kuinka hyvä johtaja mahdollistaa työntekijöille onnistumisen ilmapiirin. Onnistumisen ilmapiiri saa jokaisen työntekijän kukoistamaan. Hänen mukaansa hyvä tyyppi huonossa ympäristössä alkaa pikkuhiljaa käyttäytymään huonosti ja huono tyyppi alkaa voimaantua ja tehdä hyviä asioita hyvässä ilmapiirissä.

 

Olen saanut olla kiitollisessa asemassa, kun olen päässyt tekemään töitä poikkeuksellisen hyvässä ympäristössä. Olen saanut kokea kollegoiden välittävän minusta ja päässyt kukoistamaan hyvässä ympäristössä. Tämä on uskomattoman tärkeä ja arvokas asia.

 

Hyvä johtaja ymmärtää, että hän on tulosten lisäksi vastuussa ihmisistä, jotka tekevät tuloksen. Se on iso vastuu se. Kun johtaja saa keskivertotekijän innostumaan ja motivoitumaan työstään, niin hän voi päästä huipputekijän tasolle. Kovin usein käy niin, että johtaja keskittyy niin vahvasti tulosten saavuttamiseen, että inhimillinen johtaminen jää liian pienelle huomiolle. Tällöin käy helposti niin, että ihmiset väsyvät puurtamiseen ja tuloksiin ei päästäkään.

 

Olen itse sen kannalla, että hyviin tuloksiin päästään innostuneisuuden, tavoitteiden ja positiivisen tahtotilan myötä. Jos henkilöstö ei ole innostunut työstään, niin kovia tavoitteita on turha asettaa. Kun taas henkilöstö on voimaantunut ja hyvällä fiiliksellä, niin mahdottomiltakin tuntuviin tavoitteisiin päästään.

 

Muutama askel innostumisen ilmapiiriin:

 

Innostava visio tulevaisuudesta

 

Kun näemme innostavan vision tulevaisuudesta, niin meillä on positiivinen yhteinen näkemys siitä, mitä kohti olemme matkalla. Kun visio on riittävän selkeä, niin päivittäistä manageerausta ei tarvita lähellekään niin paljoa kuin ilman visiota. Selkeä visio auttaa jokaista työntekijää tekemään päätöksensä suhteessa tavoitetilaan, jota kohti yhdessä mennään. Visio on syy herätä aamulla innostuneesti kohti uutta päivää.

 

Yhteinen arvopohja

 

Yhdessä jaettu arvopohja on tärkeä asia onnistumisen ilmapiiriä. Samanlainen arvopohja ei tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi ajatella asioista samalla tavalla, vaan arvopohja luo ikään kuin pohjan kaikelle toiminnalle. Se vaikuttaa siihen, miten toisia kohtelemme, hoidammeko asiat loppuun saakka, miten puhumme toisista ihmisistä, jne. Arvopohja luo vakaan perustan kulttuurille.

 

Työn merkityksellisyys

 

Kun työntekijät kokevat työnsä merkitykselliseksi, niin he ovat valmiita tekemään enemmän sen eteen. Merkityksellisyys näkyy työn laadussa, jäljessä ja mielialassa, jolla työtä tehdään. Merkityksellinen työ tuo ihmiselle mielihyvää ja ylpeyttä tekemäänsä työtä kohtaan.

 

Kannustamisen ilmapiiri

 

Koen työkaverien kannustamisen ja tsemppaamisen tärkeänä onnistumisen ilmapiirin rakennuspalikkana. Kannustaminen toimiakseen tulisi tulla sydämestä aitona viestinä, eikä päälle liimattuna heittona. Kun työkaveria kehuu ja kannustaa aidosti, niin se antaa valtavasti voimaa ja hyvää mieltä arkeen.

 

Luottamuksen ilmapiiri

 

Luottamus on helppo rikkoa ja vaikea saada takaisin. Tämän takia luottamuksen kanssa kannattaa olla todella tarkkana. Kun työyhteisössä vallitsee luottamuksen ilmapiiri, niin ihmiset ovat vapautuneita ja turhaa energiaa ei tarvitse käyttää selustansa varjeluun. Säästetty energia voidaan käyttää työn kehittämiseen ja positiivisen ilmapiirin levittämiseen.

 

Yhdessä juhlimisen taito

 

On hienoa, kun työyhteisö toimii kuten hyvä urheilujoukkue. Tällöin jokaisen työpanos on tärkeä ja koko porukka tekee töitä yhteisen hyvän eteen. Yhdessä juhlimisen taito paljastaa paljon yrityskulttuurin todellisesta luonteesta.

 

Välittävä työyhteisö

 

Kun työyhteisön jäsenet kokevat, että minusta välitetään, niin sellaisessa ympäristössä on helppo tehdä töitä. Olen henkilökohtaisesti saanut olla osana tällaisia työyhteisöjä ja se on ollut itselleni mieletön etuoikeus. Mieti mielessäsi, millainen teidän työyhteisönne on ja mitä voisit tehdä heti sen ilmapiirin parantamiseksi.

Katso webinaaritallenne kuinka tekoäly auttaa rekrytoijaa rakentamaan parhaan mahdollisen joukkueen!

webinaaritallenne: Kuinka tekoäly helpottaa rekrytoijan arkea?

Aiheet: Johtaminen, yrityskulttuuri, Työnantajakuva