4 inspiroivaa rekryvinkkiä – Ota mallia parhailta

Kirjoittaja Tommi Merelin 20.04.2017

“Hire The Best” – Steve Jobs

“Hire The Best” – Steve Jobs

Steve Jobs ja hänen tiiminsä ei koskaan tehnyt kompromisseja tai tinkinyt laadusta rekrytoinneissaan. Hän uskoi, että rekrytointi oli hänen tärkein tehtävänsä, mistä johtuen hän teki henkilökohtaisesti yli 5000 haastattelua eikä koskaan delegoinut tehtävää edelleen. Vaikka hänellä oli kokemusta rekrytoinneista, hän ei silti pitänyt tehtävää helppona, mutta se on osaaminen jossa jokainen voi kehittyä.

Jobs oli kokemuksensa kautta oppinut, että mitä parempia osaajia hän palkkasi, sen vähemmän heitä piti luotsata. A-luokan osaajat pitävät työskentelystä yhdessä toisten osaajien kanssa. A-luokan tiimi ei salli B-luokan tuotoksia. Kysymys kuuluukin, että miten löydät ja palkkaat vain A-luokan osaajia?

Parhaiden osaajien rekrytointi on oleellista ei pelkästään työntekijöiden tehokkuuden ja tuottavuuden, vaan myös työntekijöiden sitoutumisen ja motivaation kannalta. Rekrytointi on siten yksi tärkeimpiä johtamisen osa-alueita. Rekrytointi on vaikeaa, mutta elintärkeää yrityksen menestykselle. 

“We are looking for hardcore software engineers. No prior experience with cars required. Please include code sample or link to your work.” – Elon Musk

“We are looking for hardcore software engineers. No prior experience with cars required. Please include code sample or link to your work.” – Elon Musk

Tämä ei ole varsinaisesti sitaatti, vaan kokonainen työpaikkailmoitus. Twitterin merkkirajoitus pakottaa tehokkaaseen viestintään, jossa ei turhia jaaritella, vaan mennään suoraan asiaan. Parhaat osaajat eivät välttämättä hae töitä aktiivisesti, eikä heillä ole aikaa tai kiinnostusta lukea pitkiä työpaikkailmoituksia.

Teslalla on vahvuutena kiinnostava brändi ja yritys, johon halutaan töihin ja tietenkin Muskin valtava seuraajajoukko verkostoituneita ihmisiä. Yritystä seuraa jo valmiiksi yrityksestä kiinnostuneet tekijät, joten kohdennus on tehty käytännössä valmiiksi.

Hae osaajat Twitterillä kuten Elon Musk. Twitter mahdollistaa lyhyen ja ytimekkään viestin, johon on helppo tarttua. Ja mikä parasta, ilmoituksen tekemiseen ja metodin toimivuuden testaamiseen ei mene kauaa!

“Love the mavericks.” – Richard Branson

“Love the mavericks.” – Richard Branson

Richard Branson on riskinottaja, joten hän palkkaa mielellään toisia kaltaisiaan. Hän haluaa palkata osaajia, jotka ovat valmiita ottamaan riskejä, eivätkä pelkää liikaa epäonnistumisia. Bransonin mielestä vain riskinottajat ovat niitä osaajia jotka menestyvät asioissa joita ei ole ennen tehty.

Branson on valmis antamaan anteeksi parhaiden osaajien puutteita toissijaisilla osaamisen osa-alueilla – kukaan kun ei ole täydellinen. Hän palkkaa mielellään sisäisesti, koska silloin hänellä on jo valmiiksi kokemusta siitä, mihin työntekijä pystyy ja mitkä ovat hänen heikkoutensa.

Branson on myös optimisti. Hän huokuu positiivisuutta ympärilleen, ja myös se on ominaisuus, jota hän toivoo työntekijöiltään. Cheerleader motivoi työntekijöitä huomattavasti enemmän kuin kriitikko.

Rekrytoi rohkeasti osaaja, joka on valmis riskeihin, ja ottaa ennemmin tai myöhemmin koituvat epäonnistumiset vastaan positiivisella asenteella ja tehdyistä virheistä oppien.

 

“I love working with people who say exactly what's on their minds.” – Arianna Huffington

“I love workng with people who say exactly what's on their minds.” – Arianna Huffington

Useat haastattelijat arvostavat hakijassa ensisijaisesti toimialaosaamista ja käytännön kokemusta. Tämän lisäksi tietenkin koulutus, motivaatio ja tiimiin sopivuus nousevat esille, kun etsitään sitä oikeaa. Mutta miten mennä askel pidemmälle? Mikä on se tekijä, joka erottaa hyvän ja parhaan hakijan toisistaan?

Arianna Huffingtonin mielestä tämä ominaisuus on itsevarmuus, sekä kyky, tahto ja uskallus puhua asioista niin kuin ne ovat. Avoimuus on toki ominaisuus, jota yleisesti arvostetaan, mutta Huffingtonin mukaan se on ominaisuus, jota tulisi korostaa jo työhaastatteluvaiheessa. Avoimuus vaatii toki myös kykyä vastaanottaa kritiikkiä, mutta ilman rakentavaa kritiikkiä ei voi koskaan olla täysin avointa keskustelua eikä täyttä luottamusta.

Kyky puhua asioista avoimesti johtaa avoimempaan yrityskulttuuriin. Kun jokainen työntekijä uskaltaa sanoa mielipiteensä vapaasti ja avoimesti, ei ole mitään syytä jättää vaikeintakaan asiaa käsittelemättä, tai hulluintakaan ideaa esittämättä.

 

New Call-to-action

Aiheet: Rekrytointi, Johtaminen, Missio, HR